תקוה לאחריתנו

ארץ חמדת אבות ואמהות

ישר באמצע

אמש עברה אלי בקשה מבית-כנסת בשכונה, להשתתף בתפילה משותפת לשלום החטופים, ולשׂאת דברים כאיש-רוח חילוני. הבנתי פתאום שאני אכן עונה להגדרה. הבטחתי שאנסה להגיע, ולא עלה בידי. החיים ממשיכים ודורשים את שלהם. וחוץ מזה, אינני מאמין בכוחה של תפילה להשפיע על ארועים חיצוניים. כזה אני. חילוני.

ומה יש לרוח לתרום? ראשית, אבחנה על תשתיות חיינו. כבר נאמר ועוד צריך להאמר, על התחבורה הציבורית הלקויה שסיפקה תרחיש לארוע החטיפה. כמובן, אין מדובר כאן במניעה מוחלטת, ומי שלא יהיו לו טרמפיסטים לחטוף יהרהר כיצד לחטוף אוטובוס. וממילא, יש החלטות גדולות יותר לקבל על גורל השטחים וסוף הכיבוש, מאשר איזה קו אוטובוס יגיע להיכן ומתי.

ובכל זאת – תחבורה ציבורית. מאז קום המדינה ועד ימינו גבו תאונות הדרכים יותר חיים מן המלחמה הבלתי-פוסקת. כמה מהן היה ניתן למנוע, לאורך השנים, עם תחבורה ציבורית ראויה? וגם את זיהום האויר צריך להביא בחשבון – הכל עניין של חיים ומוות, ומה שביניהם. מתוך ציפיה לשוב הבנים לגבולם, ואנחנו כולנו לגבולותינו, סוף סוף, הבה נזכור שיש גם דברים שאפשר להתחיל לתקן בשטח, לפני כאב הראש הגדול של השאלות הגדולות. 

ומה על גורל החטופים? תפילה אין לי להציע, אבל אולי סיפור. הבה נדמיין עסקא שתרקם סביב שחרורם, להשיבם מיד ובשלום לידי משפחותיהם. נשימה עמוקה, ומכאן בקצב: התחלה של מפגשים, בכל מיני דרגים, כדי להפוך את החיים של כל היושבות והיושבים בין הים לירדן לבטוחים וטובים יותר בטווח הקרוב והרחוק. ביצוע בשטח, מתוך רצון טוב וכן. כדי שנוכל לסוע כולנו ברכבת יחד, ולקדם זה את פני זו במאור פנים וברוב לשונות. לא סתם בחרנו נשׂיא דובר ערבית. 

אחרי שתעבורנה כמה שנים, שבהן נעבוד קשה מאד, כולנו, כדי ליצור תנאי מחיה טובים יותר, לכולנו, נוכל לשבת לדבר על עניינים רעיוניים ומעשׂיים – מדינות, בתי-נבחרים, כוחות בטחון, נבחרת כדורגל. מבחינתי, למפרע, כדאי לערב בעסקא סיבובית גם את הממלכה ההאשמית של ירדן. בכל זאת, שתי גדות. 

לו יהי שׂכר לפעולתנו, לו תהי תקוה לאחריתנו, לו ישובו בנים לגבולם.

הצעה לסדר היום בעניין גלעד שליט

ספינת שלום לובית - מתוך אתר NRG

אפשר גם תחת דגל פלשׂתין

בעקבות הטור האורח של ירון בן-עמי על המטוטלת הפרופורציונאלית של המידתיות התפתח דיון בתגובות בין הקורא שחר גולן לביני, בעניין המחיר שיש או שאין לשלם עבור שחרורו של גלעד שליט. בסופו של דבר התכנסנו שנינו לעמדה דומה, לפיה אין ברירה אלא לשלם מחיר יקר בעד שחרורו מחד, ומאידך צריך לעשׂות משהו כדי לשנות את המשוואה ולעקר את שיטת הסחטנות בה נוקטים אויבינו. מטרת טור זה היא להציע "משהו" ממין זה, והוא מבוסס על רעיון ששמעתי באחד האמשים, ואינני זוכר עוד למי מגיע הקרדיט עליו. לבטח, לא לי.

בתחילת הקיץ נוכחנו ביעילותו של אמצעי חדש במלחמת התעמולה בין ישׂראל לפלשׂתין – משט שלום. באופן כללי, אני מברך על נקיטת צעדי ראווה מסוג זה ככלי במאבק הלאומי שאנו חלק ממנו. אני מעדיף עשׂרה משטי שלום על פני חגורת נפץ אחת. לפיכך, כדאי ונחוץ שנתרום את חלקנו להעברת כובד המשקל מאלימות קטלנית לצעדי ראווה תעמולתיים. הבה ניזום ונארגן משט שלום לבירור מצבו של גלעד שליט!

העקרון פשוט: נעודד מספר אוהדי/ות ישׂראל ברחבי העולם (עוד יש כאלה פה ושם) לעלות על מספר כלי-שיט, ולהפליג לעבר רצועת עזה. המפליגות והמפליגים יצטיידו במצלמות, בטלפונים ניידים, בלפטופים ובכל מה שרק אפשר, כדי לשדר לעולם את ממצאיהן/ם. כלי-השיט יעגנו לחופי עזה, והנוסעות/ים יתפזרו בשטח ויחפשׂו את גלעד שליט, במטרה להביא מידע ברור לגבי מצבו הבריאותי. אחרי הכל, אפילו האסירים הבטחוניים הפלשׂתיניים בישׂראל זוכים מדי פעם לביקור של הצלב האדום. לבטח לא ימצא החוק הבינלאומי שיאסור על ביקור הומניטרי כזה אצל שבוי ישׂראלי.

הצעה אמיצה: הרב לאו

הצעה אמיצה: הרב לאו

חשוב מאד בארגון משט כזה, שהוא יצא לדרך ללא אזרחים ואזרחיות מישׂראל. באופן זה יהיה אפשר למנוע טענות ומענות מסוגים שונים, על הכיבוש, המצור, וכל הבלוז הזה. ובעצם, אולי בכל זאת אזרח ישׂראלי אחד. בהפגנה שנערכה בככר מלכי ישׂראל בת"א-יפו בתחילת החודש הצהיר הרב הראשי האשכנזי הראשי בדימוס, ישׂראל מאיר לאו, ש"בשביל צבי, נועם ואביבה גם אני מוכן להתחלף עם גלעד, כדי שיילך הביתה ויחזור בשלום. אולי איסמעיל הנייה והעולם יראו שאנחנו מוכנים להקריב, ואז יבקע הקיר וגלעד יחזור דרכו הביתה." מן הראוי שיצטרף הרב לאו למשלחת, כדי שאם במקרה יתגלה מקום שביו של גלעד שליט, יוכלו לבצע את עסקת החליפין תיכף ומייד, על המקום.

על המטוטלת הפרופורציונאלית של המדתיות

טור זה נכתב על-ידי ירון בן-עמי, מוסיקאי, מורה להיסטוריא, ומרצה להשׂכיר. מגיב כאן לעתים כ"מר ינשוף".

*** ******* ***

בחור שווה, גלעד

בחור שווה, גלעד

מי שעוקב בקפידה ובעיון אחר הידיעות החדשותיות, הפרשנויות האקטואליות וקידום המכירות המכונה "עתונות כלכלית" איננו יכול להימלט מן הרושם שרבים ממחוללי המציאות ומעצבי דעת הקהל פשוט שכחו את אשר לימד אותנו מורנו דגלס אדאמס, לאמור שהדבר האחד שאדם החי ביקום אינסופי איננו יכול להרשות לעצמו הוא חוש פרופורציה. (מטעמי לשון הרע אינני מעלה כאן את האפשרות שאותם מחוללים ומעצבים פשוט לא קראו את טרילוגיית מדריך הטרמפיסט לגלקסיה). אלמלא היו שוכחים, ודאי היו נמנעות מאתנו כמה מבוכות ואי-נעימויות.

למשל, אחת הטענות ששבו ועלו כלפי ישׂראל במהלך מלחמת לבנון השניה, מבצע עופרת יצוקה ולאחריו, וביתר שׂאת במסגרת דו"ח גולדסטון, היתה שתגובתה של ישׂראל לחטיפת חייליה ולהמטרת אש טילים ומרגמות על ישוביה הדרומיים היתה "בלתי מדתית". הנימוק שניתן לכך היה שמספר ההרוגים בקרב הלבנונים – ואחריהם הפלשׂתינים – היה גדול בהרבה ממספר ההרוגים בקרב הישׂראלים. מכאן ניתן ללמוד על הנחת יסוד של הארגונים הבינלאומיים, כאילו חיי אדם אחד שווים לחיי כל אדם אחר.

אמירה כזאת, אילו היתה מושמעת למשל בקשר למטבעות ולא בקשר לחיי אדם – נניח, שהדולר והבהאט התיאלנדי צריכים להיסחר בערך של 1:1 – הייתה מעוררת התנגדות כללית. איש איננו מטיל ברצינות ספק בכך שלא כל המטבעות שווים. מה שקובע הוא ערך השוק שלהם.

למעשׂה, גם בתחום חיי אדם קיים שוק, ולחיי אנשים שונים נקבע בו ערך שונה. למשל, על פי הדיווחים האחרונים קבעה תנועת החמאס שער של אלף פלשתינים חיים תמורת חייו של ישׂראלי אחד – גלעד שליט כמובן. המדובר, אגב, בעלייה ניכרת בשער חיי ישׂראלים. בעסקאות קודמות עם חיזבאללה נקבע שער של חיי 400 אסירים פלשׂתינים ועוד 35 אסירים ערבים בני מדינות אחרות ו-59 לבנונים מתים תמורת אדם ישׂראלי חי (וליתר דיוק, חייו של סוחר סמים ישׂראלי בזוי. לצורך ניתוח זה, לא נעמיק בשערים היחסיים שבין חיי סוחר סמים לבין חיי מורה בבית ספר יסודי). לעומת זאת, תמורת שני שבויים ישׂראלים מתים דרש החיזבאללה – וקיבל – ארבעה לבנונים חיים ו-197 לבנונים מתים. הנה כי כן, שער הישׂראלי המת קרוב יותר (אמנם עדיין גבוה פי 50) לשער הלבנוני המת.

חדי העין יבחינו, אם כך, שבשלב זה טרם נקבע שער חליפין ברור בין ישׂראלים מתים ופלשׂתינים מתים. אם להתחשב בשער החליפין בין גוויות ישׂראליות ולבנוניות, יש לשער ששער הגוויה הישׂראלית עולה לכמאתיים גוויות פלשׂתיניות. כל השערים הללו נקבעו, יש לציין, לא על פי רצונה של ישׂראל אלא על פי תביעות אויביה.

אמור מעתה: בפעם הבאה שתופנה אל עבר ישׂראל הטענה על תגובה לא מדתית, יש לשלוף את הנתונים ולהגיד, בלי למצמץ: זהו השער תמורת ישׂראלי חי, זהו השער תמורת ישׂראלי מת, כפי שנקבעו על פי חיזבאללה וחמאס. תלונות על חוסר מדתיות יש להפנות אליהם.

***  ******* ***

פושע מלחמה?

פושע מלחמה?

בנימה דומה יש להתייחס גם להגשת התביעות נגד אישים ישׂראלים בכירים במערכת הבטחון ובממשלה במדינות זרות, בעוון פשעי מלחמה. המדתיות והשוויון הן נר לרגלינו, כנדרש בפי אבירי זכויות האדם והאזרח. בכל פעם שמופעל עיקרון השיפוט האוניברסלי – כפי שארע בבריטניה ובספרד – לשם הגנה על זכויות האדם והבאתם לדין של פושעי מלחמה מצה"ל ומממשלת ישׂראל, על מדינת ישׂראל לפעול לאלתר להגשת כתבי אישום בגין פשעי מלחמה נגד כל צמרת הממשל והצבא הרוסי, מפוטין ועד רמת מפקד הפלוגה, על מעשי הצבא הרוסי בצ'צ'ניה ובגרוזיה. אסור להפקיר את הזירה בידי שמרנים ואנשי ימין חדלי אישים, העלולים למכור את זכויות האדם בנזיד עדשים כדי לקדם אג'נדה פוליטית: יש לעמוד בתוקף על העקרון של מניעת פשעי מלחמה ועקרון השוויון בפני החוק. אם מוכנות בריטניה, ספרד ושוודיה לעמוד במחירים הכרוכים בהבאתם של פוטין והגנרלים הרוסיים למשפט, אין ספק כי יש ויש להן הסמכות המוסרית לתהות גם על התנהגותם של חיילי צה"ל.

*** ******* ***

לסיכום: חדי העין הנזכרים בפסקה הראשונה ודאי שמו לב להתרבות הטענות המופנות כלפי האיסלם הרדיקלי, המהגרים המוסלמים, השׂמאל העיוור ומדיניות הרב-תרבותיות הטוטליטרית (ליבער-אלעס) מפי דוברים אירופאים ואמריקאים שונים. ניתן להתרשם כי המטוטלת שנעה עד לפני זמן קצר בכיוון השׂמאל הטהרני, המשיחי, העיוור, משנה את כיוונה ונוטה בחזרה כלפי המציאות. מי שרווחתה של ישׂראל קרובה ללבו, ודאי חש פיתוי לנשוף אנחת רווחה. זו טעות!!!! הטענות הללו באות כמעט תמיד מפי אנשי ימין קיצוני, שונאי זרים, בעלי השקפת עולם שכולה שלילה וקידוש קלישאות בזויות. אוי לה, לישׂראל, אם אלה תומכיה בעולם. אוי לו, לשׂמאל, אם אנשים כאלה הם המצטיירים לפתע כמי שמרשים לעצמם להסתכל על דברים נכוחה וללא טיוח. על השׂמאל הציוני מוטלת משׂימה גדולה בהרבה מכפי שחשבנו: לא רק את מדינת ישׂראל עליו להפנות בכיוון הנכון, אלא גם את תנועת השׂמאל העולמית. אני חושב שהשׂמאל הציוני מסוגל לזה, בתנאי שלא יתפתה לדבר האחד שאדם שחי ביקום אינסופי איננו יכול להרשות לעצמו: חוש פרופורציה.

סיוע במציאת נעדרים (לא בדיחה)

עדכון – הילדים חזרו הביתה בשלום. תודה למי שפקח/ה עין והעביר/ה הלאה ~

*** ******* ***

חברות וחברים –

ההודעה המצורפת הגיעה אלי בדוא"ל דרך רשימת תפוצה פנימית של הסגל באונ' חיפה, מאחת מעובדות המוסד – סבתא של הילד והילדה הנעדרים. לצערי, לא מדובר בבדיחה אכזרית, אלא באמת עצובה. אז אם ראיתן/ם או שמעתן/ם, אנא צרו קשר בנייד: [נמחק] . תודה.

[תמונות הילדים והאב הורדו אף הן]

יש פרטנר

מישהו מקשיב בכלל?

מישהו מקשיב בכלל?

אז כן, יש עכשיו מונדיאל. ומזג האויר בכלל מתאים למלחמה. ובכל זאת רציתי להביא לתשׂומת הלב של מי שפספס/ה, שראש הרשות הפלשׂתינית, מחמוד עבאס (הלא הוא אבו-מאזן), עושׂה זה זמן מה מאמצים להבהיר שהוא ממש ממש מעוניין לחזור למשׂא ומתן.

אתמול, למשל, התפרסם בעיתון "אל חיאת" שמר עבאס מציע שישׂראל תמשיך להחזיק ברובע היהודי בעיר העתיקה – כולל הכותל! – בגוש עציון, גבעת זאב ומודיעין עילית. וזה לפני שהמו"מ מתנהל באופן רשמי.

בימים האחרונים אני שומע שוב ושוב דיונים וויכוחים סוערים בין מי שמשוכנע/ת שפדיון שבויים וערבות הדדית הם ערכים שבלעדיהם אין לחברה הישׂראלית תקומה, לבין אסטרטגים/ות המעלים/ות חישובים קרי-דם על היחסים האפשריים בין עסקת שבויים עכשיו לבין אבידות ונפגעים אחר-כך. את דעותי בנושׂא שטחתי כאן בבלוג לא פעם. עכשיו חשוב לי להדגיש דבר אחר: בסיבוב האלימות הבא מול הרשות הפלשׂתינית יהרגו הרבה מאד אנשים, משני הצדדים. מחשבי החישובים והחוסכים בחיי אדם מתבקשים להביא בחשבון.

אפשר, כדאי, צריך אפילו, להמשיך ולהתוכח עם הראיס על פרטי-הפרטים של הסכם אפשרי כזה. זו המשמעות של משׂא ומתן. צריך להגיע אליו בלב שלם (עוד יהיה זמן לשבור אותו בהמשך) ובידיים נקיות. וביחוד צריך לאפסן את הססמאות ואת המציאות העגומה שליוו אותנו מאז קמפ-דיוויד 2000. נחשוב מה שנחשוב על מה שהיה אז, מתברר והולך מה קורה עכשיו: יש פרטנר!

מה מטרת המצור על עזה?

אז לשם מה, בעצם, המצור על עזה? מה הוא נועד להשׂיג? האם הוגדרה אי-פעם מטרה רשמית, שלכשתושׂג יוסר המצור?

עד היום, שמעתי שלוש תשובות עיקריות לשאלה הזו. האחת עוסקת בגלעד שליט, ורואה במצור על עזה עונש על חטיפתו, אמצעי למניעת הברחתו אל מחוץ לרצועה, או אמצעי לחץ על החמאס להביא לשחרורו. שלושת הנימוקים הללו חסרי כל ביסוס. עונש על החטיפה ודאי שאין כאן, שהרי שליט נחטף ביוני 2006, והמצור החל שנה אח"כ, בתחילת קיץ 2007. אמצעי למניעת הברחתו גם כן אין כאן, מאותו טעם בדיוק. קלף מיקוח להביא לשחרורו שוב אין – שהרי המצור נמשך כבר שלוש שנים, וגלעד עדיין בשבי. יתר על כן – הדרך לשחרור שליט ידועה וברורה: שחרורם של אויבים רבים ומרים עם "דם על הידיים". ממש כפי שעשׂינו כדי להחזיר הביתה את סוחר הסמים אלחנן טננבוים.

תשובה שניה גורסת שמטרת המצור להחליש את החאמס ולהביא להפלת משטרו ברצועה. תשובה זו נהנית לפחות מקשר מסויים למציאות, שהרי המצור הוטל זמן קצר לאחר עליית החמאס לשלטון. אלא שכאן עלינו לשאול את עצמנו: האם המצור מחליש את החאמס, או מחזק אותו? מאז קום מדינת ישׂראל משתמשים שליטי מדינות ערב בסכסוך עם "הישות הציונית" כדי למנוע דיון ציבורי, קל וחומר פעולה מעשׂית, לתיקון העוולות הנוראות שהם עצמם מקיימים בארצותיהם. מזה הרבה יותר מדי זמן נוקטות ממשלות ישׂראל, מכל הצבעים, באותו תירוץ ממש כדי להמנע מטיפול בעניינים דחופים ביותר המכבידים על החברה הישׂראלית. הרי למי יש זמן לטפל בפערים חברתיים,בחינוך מִדּרדר, במערכת בריאות מתפוררת, כשיש לנו "איום בטחוני", ו"הכיבוש", ו"המצב"? וכך גם החמאס בעזה. כל עוד יש מצור, יש גם תירוץ לכל מצוקה ולכל עוולה. אנחנו מספקים את התירוץ, ואיסמאעיל הנייה וחבורתו נהנים מההפקר. שיתוף פעולה למופת.

תשובה שלישית עוסקת בחימוש ובטילים. אם נסיר את המצור, הפלשׂתינים בעזה יתחמשו, ויתקפו אותנו. והפעם אלו לא יהיו קסאמים עלובים, אלא טילים משוכללים, שיגיעו לת"א-יפו ולירושלם. ובכן, להלן מבזק חדשות לכל תומכי/ות עקרון החלוקה, לפיו תהיינה שתי מדינות בין הים לירדן: פירוז מוחלט הוא חלום באספמיא. המדינה הפלשׂתינית, אם תקום, כשתקום, תתחמש בנשק מודרני. ואם תקומנה שתיים, האחת בשומרון ויהודה והשניה בעזה, אזי שתיהן תתחמשנה.

אבל מה הקשר למצור? כוחות צבאיים וצבאיים-למחצה תקפו את שטח מדינת ישׂראל לפני המצור, ובמהלכו. סופן של ההתקפות הגיע בעקבות פעולה צבאית נמרצת ביותר, ולא בזכות המצור, שלא שינה דבר לכאן או לכאן. גם אם יהיה בידי החמאס נשק בעל טווח גדול יותר, האמצעי להפסקת הירי יהיה אותו אמצעי: פעולה צבאית נמרצת ביותר. אין שום קשר למצור. פרט לעניין אחד: אולי אם בידי החמאס יהיה נשק בעל טווח גדול יותר, כזה שיאיים לא רק על ישובי עוטף עזה אלא גם על משפחותיהם של מקבלי ההחלטות, אולי תגיע התגובה במהירות ובאופן נחרץ, ולא אחרי גרירת רגליים של שנים.

בכלל, המצב מול עזה הוא מקרה מבחן נהדר לתפיסה הדוגלת בעקרון החלוקה. לעקור יישובים כבר עקרנו. להוציא את הצבא כבר הוצאנו. אבל להרפות מאחיזת החנק לא הרפינו. לא אנחנו, ולא המצרים, שמקיימים את המצור בדיוק כמונו, אבל אליהם אף אחד לא בא בטענות. עכשיו הגיע הזמן לבחון את העקרון הזה בשטח – להרפות וזהו. להסיר את המצור.

כן, ידוע לנו שעלול שיגיעו טילים לתל-אביב. גם לנתב“ג. ולדימונה. העניין הוא שבמלחמונת הקודמת, עזה סימן 2, הם כבר הגיעו לגן יבנה וזה רק עניין של עוד כמה קילומטרים עד נתב“ג, שזה עוד מאה גרם חומר נפץ בטיל. למי שקצת שכח, טילים כבר הגיעו לחיפה, חדרה, תל-אביב, באר-שבע וכמעט הגיעו לדימונה במלחמת המפרץ הראשונה. כל הארץ נמצאת בטווח הטילים, מזמן. שנים. כשאנחנו בשטחים. לכן טילים זו לא סיבה להחזיק בשטחים. אם נצא מהשטחים, יש סיכוי שיגיעו טילים לתל-אביב. אם לא נצא מהשטחים, לא תהיה ישראל. וכשנצא, נלחם ביורי הטילים והקסאמים והמרגמות מיד כשהם ישלחו. יותר מלבנון, יותר מעזה. בלי לתת לרקטות להחליד – בלי לחכות שבע שנים – אלא על המקום. ובכח. והרבה.

את הפסקא לעיל כתבו שמואל הספרי ואלדד יניב בפרק 35 של הטיוטא הראשונה להערות. לכאורה, אפשר היה לטעון שפשוט צריך להמשיך את המצב הקיים, לצור על עזה, לשלוט בשטחים. אני מקווה מאד שתאטרון האבסורד הקטלני שהתרחש זה עתה מול עינינו – ומול כל העולם – מתחיל לפקוח עיניים למציאות: אי-אפשר להמשיך עוד את המצור, אי-אפשר להמשיך עוד את הכיבוש. מסוכן, מפחיד, אבל צריך לשׂים לזה סוף. כבר מזמן בא הזמן.

[בטור הבא, ב"ה, על סוג היחסים שיש לכונן, לדעתי, בין ישׂראל לעזה]

אחרי חילופי השבויים…

בשבוע שעבר הגיע לסיומו החלקי פרק כואב, ולמרבה הצער שגרתי, בדברי ימי מדינתנו. גופותיהם של אודי גולדווסר ואלדד רגב הוחזרו ארצה; חמישה טרוריסטים חיים (וכמות גדולה של גופות) עשׂו את הדרך ההפוכה ללבנון. הרבה דובר על הכאב והצער שליוו את היום הזה. לא מספיק דובר בתסכול ובזעם.

אהוד גולדווסראלדד רגב

בשבועות האחרונים, ובמיוחד ביום ה' האחרון, הופרחו לאויר משאלות לב שונות בקשר לעסקת החליפין עם נציגי "מפלגת-אללה". רעיון אחד היה להמתין לרגע בו יזוהו הגופות בודאות, ואז לחסל את קונטאר וחבריו, ולמסור אותם לצד השני באותו מצב צבירה בו קבלנו את חיילינו: עין תחת עין, גופה תחת גופה. צעד כזה היה בו כדי לגמול למנהלי המשׂא ומתן הרשעים והציניים שמנגד על ההתעללות המתמשכת במשפחותיהם של רגב וגולדווסר – ובציבור הישׂראלי בכלל – בעניין הסתרת גורלם של השניים עד לרגע האחרון. מאידך, ממשלת ישׂראל והתקשורת העברית השתתפה במשׂחק אחיזת העיניים האכזרי הזה בציניות לא פחותה. מה לנו כי נלין על חזבאללה?

אפשרות אחרת שהועלתה היתה להמתין לזיהוי, ואז להכריז על ביטול העסקא. "איזה מין דבר זה?" היו אויבינו (וידידינו המתווכים) אומרים, "אי-אפשר לסמוך עליכם בכלל." ואנו היינו עונים: "נכון! ואנחנו גם לא עושׂים עסקים עם טרוריסטים." אלא שתרחיש כזה, מספק ככל שהיה יכול להיות, היה עלול להיות קטלני כלפי גלעד שליט, יבדל לחיים ארוכים, טובים ובריאים.

תמונה:Gilad Shalit.jpeg

דיבורים אחרים לגמרי נשמעו בעניין מסיבת קבלת הפנים של קונטאר ושות' בבירות. הפנטסיא הפרועה באמת היתה לשלוח ללב החוגגים את יגאל עמיר, לבוש בחגורת נפץ. אבל תרחיש הגיוני יותר היה לתקוף באופן יסודי מן האויר – לא את העצרת, חלילה, אלא את השיירה בה הגיע נסראללה לארוע. הסיכון באפשרות זו הוא כמובן התלקחות מחודשת של המלחמה מלפני שנתיים, ויתכן שקברניטי המדינה רצו להמנע בכל דרך מחידוש העימות. אבל האם יתכן גם ששום תקיפה לא נערכה משום שאותם קברניטים לא העלו בדעתם שלנסראללה יהיה האומץ לחשׂוף בפומבי את פרצופו?

 חסן נסראללה נואם

כך או כך, דומני שחובה להסיק מספר מסקנות מהארועים העגומים, החל בחטיפה וכלה בהשבת הגופות.

(א)   אין לנהל שום משׂא ומתן על חטופים ושבויים, לפני מתן אות מהימן שהם עדיין בחיים. ברור שהציבור הישׂראלי, שלא הניח לנושׂא לרדת מסדר היום ולא אִפשר לממשלה שלא לבצע את העסקא, היה מגיב אחרת לגמרי אילו היה יודע מראש שאלדד ואהוד אינם עוד בין החיים.

(ב)   יש להחזיר את גלעד שליט הביתה בחיים, יהא המחיר אשר יהא, ואז למתוח קו חדש באופן הצהרתי וברור: מכאן ואילך יתרחשו עסקאות חליפין ביחס של אחד לאחד. שבוי חי עבור שבוי חי; גופה עבור גופה. אמנם, מעניין מאד לראות שאויבינו המרים מעריכים שגופת חייל ישׂראלי שווה לשניים וחצי לוחמים חיים מאנשיהם (ולא נכנס כאן לפרטים של עסקאות ג'יבריל ואחרות). ובכל זאת, על מדינת ישׂראל לנקוט קו אנושי, הומאני אם תרצו, המייחס לכל אדם ערך באשר הוא. שבוי חי עבור שבוי חי; גופה עבור גופה. על עקרון זה יש לשמור בקנאות, החל מרגע שחרורו של גלעד שליט, במהרה בימינו אמן. (ואולי בכלל צריך לחטוף את איסמעיל הנייה, או אחד מחבריו הקרובים או בני-משפחתו, ולהחליף אותו בגלעד שליט?)

(ג)   יש להנהיג נוהל חדש בקרב הכוחות הלוחמים, לפיו יפקיד כל לוחם נשׂוי בצאתו לקרב כתב גט חתום, למקרה שיפול בשבי או יעלם חס וחלילה. למנהג זה יש תקדימים בדברי-ימי עמנו, והוא חיוני על מנת למנוע את המצב העגום של עגינות, המוסיף כאב וסבל על האובדן והשכול. נחמה מסויימת במאורעות השבוע שעבר מצאתי בכך שקרנית גולדווסר, אישה מרשימה לפי כל קנה מידה, תוכל עכשיו להמשיך בחייה, על אף האובדן והעצב. מזלה של תמי ארד לא שפר עליה אפילו במעט זה.
  (תמונה: nrg).
(ד)   צריך להפנים את האמרה הותיקה, לפיה את הנקמה מוטב להגיש קרה. היציאה ההיסטרית למלחמה בעקבות חטיפת רגב וגולדווסר הוכיחה עצמה ככשלון. צה"ל, כך התברר, היה בלתי-ערוך באופן מחפיר למערכה בלבנון (ושמא נאמר – לְמערכה בכלל). הפן החיובי היחיד בהמנעות מפעולה מתגרה בלבנון בעקבות עסקת החילופין נובע מהיכולת לקבוע את העיתוי לחידוש המערכה.

ואת המערכה צריך לחדש. המדיניות הרשמית של חזבאללה קוראת לחיסולה של מדינת ישׂראל. המצב בשטח לא מרמז על שום אפשרות להגיע להבנות שיאפשרו חיים בשלום עם אויב זה. מלחמה מול לבנון הוכרזה זה מכבר (לבנון יצאה למלחמה נגד ישׂראל עוד ב-48; הסכם שלום לא נחתם מעולם). כעת עלינו להכין היטב את המכות הבאות, ולהנחית אותן ברגע בו נראה שהאויב פגיע ובלתי-מוכן במיוחד.

את נסראללה יש לחסל, חד וחלק. במתקני האימונים של חזבאללה יש לפגוע בהזדמנות הנוחה הראשונה, ומתי שצריך אח"כ. שירותי הביון של ישׂראל צריכים להתחקות אחרי גורמים בינלאומיים המסייעים לחזבאללה להתבסס כלכלית ולהתחמש, ולהפעיל כל אמצעי לחץ כדי לגרום להם לחדול. והעיקר – לשמור כל הזמן על היוזמה, ולא לתת לאויב רגע של מנוחה.

(ה)   במקביל, יש להקצות את המשאבים הדרושים כדי להערך לתגובות הנגד של האויב, שתגענה ללא ספק. הציבור בישׂראל הוכיח את עמידותו בזמן מלחמה שוב ושוב, והפגין מידה מרשימה של ערבות הדדית במערכה האחרונה. החוסן הפנימי וכושר העמידה יגדלו עשׂרת מונים, כשידעו כל אזרח ואזרחית שהמדינה אכן דואגת לשלומם ולבטחונם.

***

עדכון ד' אב (5 אוגוסט) – מסתבר שקלעתי לדעת גדולים בתורה. כב' הרב יעקב אריאל, הרב הראשי של רמת-גן (ומומחה גדול בעניין שמיטה) הביע דברים דומים מאד לאלה שכתבתי לעיל, בנושׂא פיקוח נפש בפדיון גופות ובנושׂא הגט לחיילים נשׂואים היוצאים לקרב.
 

 

צריך לדבר עם החמאס

הגיע הזמן. כבר מזמן בא הזמן. לא רק להעביר מסרים דרך אנשי מודיעין מצריים, אלא לדבר ממש. אם לא פנים אל פנים, ודאי בטלפון. ארגון החמאס הרי מושל ברצועת עזה. שכן. אמנם, שכן רע. עם כל הכבוד לניתאי הארבלי (משנה אבות א ז), להרחיק כבר לא נרחיק בע"ה. ההתעלמות עד כה אוילית, ולא מגלה סימני תועלת כלשהם. צריך לדבר עם החאמס.

תמונה:Flag of Hamas.svg (דגל החמאס).

על מה לדבר?

קודם כל, על שאלת המים והחשמל. חשמל הוא גורם חיוני בחברה המודרנית, יהיה קשה בלעדיו. אבל מים הם חיים. בלי מים אי-אפשר בכלל. ביחוד בקיץ. רצועת עזה תלויה לחלוטין באספקת המים של ממדינת ישׂראל. ללא מים אלה לא תוכל אוכלוסיית הרצועה להתקיים מעבר לימים ספורים. יוצא שמדינת ישׂראל מצילה את תושבות/י עזה מאסון אנושי עצום מידי יום ביומו, מרצונה הטוב (ובמחירי השוק). זאת יש להבהיר הבהר היטב להנהגת החמאס, כבר בתחילת השׂיחה.

לאור העובדה שאנחנו מפגינים רצון טוב רב כל כך, עד שניתן להחמיץ אותו בקלות כה רבה, יש מקום להעלות את עניינו של גלעד שליט. מחוה של רצון טוב מן הצד שכנגד תסייע להרגיע את האוירה.

אחרי שנעבור את שני הסעיפים הללו, נוכל להמשיך לדון בסוגיית הרגיעה. כרגע אין. אמנם, ראשי החמאס כבר החלו להשמיע קולם נגד היורים. אם יגבו את דבריהם במעשׂים (מה שערפאת שר"י לא העז או לא רצה מעולם), יהיה בסיס פורה להמשך הדיונים. נקודה שתעלה, מן הסתם, היא מעבר סחורות מעבר לגבולות עזה, הן לישׂראל, הן למצרים, ואף לארצות העולם דרך הים. נמל עזה ידע ימים יפים בעבר, ואין סיבה שלא יהיה כך גם בעתיד – אם ישׂכילו ראשי החמאס לכלכל צעדיהם בתבונה.

 (נמל עזה)

אינני משלה את עצמי. לא שכחתי לרגע שמטרתו המוצהרת של החמאס היא להביא לסיום קיומה של מדינת ישׂראל. כיון שכאן אין אפילו מראית עין של נסיון למשׂא ומתן על שלום, יש לגבות מראש את המהלך בהכרזה פומבית מעל בימת ארגון האומות המאוחדות, שמדינת ישׂראל תישׂא ותתן עם ממשלת החמאס כמו עם כל מדינה אחרת. מלכתחילה, ישׂרור שלום. אם תפרוצנה חס וחלילה פעולות איבה נגד ישׂראל (או שלא תפסקנה אלה המתחוללות כעת), יוכרז מצב מלחמה נגד עזה. במצב מלחמה תופסק מן הסתם אספקת המים והחשמל, ופעולות צבאיות תנקטנה בהתאם לנסיבות. מצדנו, יש לנצור את האש עד להודעה חדשה.

אמר כבר צ'רצ'יל – To jaw-jaw is always better than to war-war